Коронавірусне захворювання (COVID-19): що повинні знати батьки?...

Март 12, 2020

Захворювання, спричинене новим коронавірусом, вперше було виявлене у Вухані, Китай, та отримало назву коронавірусного захворювання 2019 (COVID-19). «CO» означає corona (корона), «VI» – virus (вірус) та «D» – disease (захворювання). Раніше це захворювання називали «новим коронавірусом 2019 року» або 2019-nCoV.

COVID-19 – це новий вірус, пов’язаний із тим же сімейством вірусів, що і гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) та деякі типи звичайної застуди.

Як поширюється COVID-19?
Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, зокрема, через кашель і чхання, а також торкання поверхонь, забруднених вірусом. COVID-19 може жити на поверхнях протягом декількох годин, але прості дезінфікуючі засоби можуть його вбити.

Які симптоми коронавірусу?
Симптоми можуть включати підвищення температури, кашель і задишку. У більш важких випадках інфекція може викликати пневмонію або утруднення дихання. У деяких випадках захворювання може бути смертельним.

Ці симптоми схожі на грип або звичайну застуду, які зустрічаються набагато частіше, ніж COVID-19. Ось чому для підтвердження інфікування людини COVID-19 необхідно провести тестування. Важливо пам’ятати, що ключові заходи профілактики однакові: часте миття рук та кашлевий етикет (прикривайте рот та ніс при кашлі чи чханні зігнутим ліктем або серветкою, а потім викидайте серветку у смітник, що закривається кришкою). Також існує вакцина проти грипу – тому дотримуйтесь графіку вакцинації для себе та дитини.
Як уникнути ризику зараження?
1.Часто мити руки, використовуючи мило та воду або спиртовмісні засоби для миття рук.
2.Уникати дотиків до обличчя, особливо носа, рота та очей.
3.Зберігати дистанцію. Уникати великих скупчень людей, а також тісного контакту з усіма, хто має симптоми респіраторних захворювань. У ВООЗ рекомендують перебувати від таких осіб на відстані 1 метра.
4.Термічно обробляти їжу. Не споживати сиру або недостатньо термічно оброблену їжу. Після контакту з сирим м’ясом також варто ретельно мити руки, та очищати предмети побуту – ножі, дошки тощо.



44 queries in 0.318 seconds.